Walls of Dubrovnik (Croatia)
(Photo credit: Wikipedia)

Dalmacija, kao i cijela Hrvatska obala Jadrana važe za jedne od ljepših u Evropi. Duž cijele obale, turisti imaju priliku da uživaju na skoro sve zamislive načine. Ponuda hrvatskih ugostitelja i šarmantnih primorskih gradova zadovoljiti će i najzahtjevnije turiste. Jedan od posebnih favorita mnogih turista je Dubrovnik, kao i cijela južna Dalmacija, zbog naročitih prirodnih ljepota i tirkizne boje toplog Jadrana. Mjesta na kojima možete mirno provesti odmor je bezbroj, ali ako niste miran tip, postoji niz zabavnih alternativa. Iako cijeli jug djeluje prilično pitomo i mirno, također postoji puno načina da izbjegnete puko ležanje na plaži i upotpunite svoje dane novim, zabavnim iskustvima.

Ako ste ljubitelj športa, na vama je samo da odaberete da li želite neku kopnenu ili vodenu aktivnost. Jedna od omiljenih turističkih aktivnosti na kopnu je biciklizam. Ako niste povezli svoj, bicikl ćete unajmiti za otprilike 20 kuna po uri, a zadovoljstvo koje ćete doživjeti pri vožnji duž obale će biti neprocjenjivo. Nipošto nemojte zaboraviti ponijeti sa sobom fotoaparat, jer ćete neke pejzaže jednostavno željeti ponijeti doma sa sobom. Ako ste ljubitelj penjanja, obližnja planina Srd nudi nekoliko vrhova za osvajanje.

Ako niste motorizovani, za pristojne novce možete unajmiti automobil, te posjetiti neko od obližnjih mjesta u  susjedstvu mjesta u kom ste odsjeli. Južna Dalmacija je doista zahvalan kraj, jer vam se u nekoliko minuta ili sati vožnje, ovisno o tome kamo želite ići, nudi lepeza raznovsrnih lokacija doista vrijednih posjete. Ne propustite obići neke od brojnih lokalnih vinograda i probati vina izuzetne kvalitete. Pored toga, u ovom kraju vidjeti ćete brojne plantaže citrusa i maslina.

Automobilom ili vozom, također, možete obići i obližnje turističke atrakcije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, što će vam oduzeti samo nekoliko sati vožnje.

Ako ste pak ljubitelj vodenih aktivnosti, možete se priključiti nekoj od standardnih tura obilaska obale i znamenitosti turističkim brodicama, ili sami iznajmiti čamac. Ako ste ljubitelj kanua, kajaka ili raftinga, većina turističkih agencija ima odgovarajuće ponude, kao i za ronjenje.

admin

Recommended Posts