Korčula - luka

Ljeto nam se sve više bliži, a s njime i vrijeme da odaberemo destinaciju za ljetni odmor i opuštanje. Želite li ovo ljeto uživati u čarima Jadrana i ljepoti hrvatske obale, na izbor vam se nudi mnogo prekrasnih destinacija između kojih je teško izabrati onu najbolju. 

Jug Dalmacije odlična je destinacija želite li ovo ljeto baterije napuniti na osunčanim plažama uz kristalno čisto more ili pak naučiti nešto novo o povijesti i kulturi Dalmacije. Jedan od bisera ovog predjela hrvatske obale je otok Korčula, na kojemu ovo ljeto možete doživjeti svoj odmor iz snova!

Korčula - luka
Korčula – luka

Raznolikost Korčule

Korčula, otok površine od gotovo 300 km2, nalazi se u samom srcu Jadrana kao dio srednjodalmatinskog arhipelaga. Otok dužine oko 47 kilometara proteže se s istoka na zapad, a okružen je s još nekoliko otoka i poluotoka, od kojih mu je najbliži Pelješac. 

Korčula je otok površine od gotovo 300 km2
Korčula je hrvatski otok na jadranskom moru pored dalmatinske obale

Korčulu i Pelješac dijeli samo pelješki tjesnac, koji je na nekim predjelima širok samo oko 900 m. Šesti po veličini, Korčula je otok raznovrsnih reljefnih obilježja, od dolina i plaža pa sve do brda i gora, od kojih su najviši vrhovi:

  •  Kom – na 510 metara nadmorske visine
  •  Klupca – na 568 metara nadmorske visine

Pročitajte i sljedeći članak: Provedite nezaboravne trenutke u Thermani Laško

Topli, sunčani otok

S obzirom da se nalazi u centralnom Jadranu, otok Korčula ima tipičnu mediteransku klimu, koja ga čini savršenim za posjet tijekom cijele godine. Prosječna temperatura u najhladnijim dijelovima godine ne spušta se ispod 10 °C, dok je prosječna temperatura ljeti oko 27 °C. 

YouTube video
Video: Top 10 plaža na otoku Korčuli

Topli, sunčani ljeti dani savršeni su za opuštanje uz raznoliku mediteransku floru koja raste na otoku Korčuli, dok su zime prije svega kišne i umjerene, što ih čini savršenima želite li pobjeći od hladne klime unutrašnjosti. Od flore, najupečatljivije su velike šume bora, upotpunjene manjim mediteranskim biljkama poput:

  •  agave,
  •  lavande,
  •  mimoze,
  •  bugenvilije,
  •  oleandera,
  •  raznih vrsta kaktusa.

Brojne životinjske vrste na otoku

Korčula je jedno od rijetkih staništa čagalja u Hrvatskoj, a osim njih na ovom otoku se može pronaći i mungos – mala životinja pomalo nalik na mačku, koja je na otok naseljena početkom 20. stoljeća. Indijski mungosi u cilju iskorjenjivanja zmija otrovnica dovedeni su prvo na otok Mljet, s kojeg su se tijekom vremena proširili po drugim otocima poput Korčule, ali i na kopno.

Indijski mungos
Indijski mungos je na otok Korčula naseljena početkom 20. stoljeća

Osim velikog broja ptica, na otoku obitavaju i mnoge vrste divljači, poput zečeva, veprova, fazana i divljih patki. Jeleni, koji su na otok naseljeni relativno nedavno, također se mogu, uz malo sreće, vidjeti na otoku.

Turistički raj

Osim što je puna prekrasne prirode i zanimljivih pejzaža, Korčula također ima bogatu povijest koja seže još u doba starih grka. Prema jednoj od mnogih legendi  vezanih uz otok, prve nastambe na otoku izgradio je veliki trojanski junak Antenor, još u 12. stoljeću prije Krista, iako na Korčuli postoje znakovi naseljenika koji datiraju još iz doba neolitika.

YouTube video
Video: Korćula, Hrvatska

Upravo radi toga, otok Korčula je pravi turistički raj za sve koji žele uživati u tradicionalnoj kuhinji, arhitekturi i vinu, ali i mnogim fantastičnim legendama i mitovima vezanim uz otok. 

Na Korčuli također možete iskusiti i morešku, tradicionalni viteški bojevni ples s mačevima, koji datira još s kraja 13. stoljeća i prava je atrakcija za sve turiste.

admin

Recommended Posts